EL RACÓ DEL LLIBRE

 

El Departament de Llibreria us suggereix les darreres adquisicions:

S.O.S. cristians-.
Fitxa tècnica:
Títol: S.O.S. cristians
Autor: RAHOLA MARTÍNEZ, Pilar
Editorial: Columna – Col·lecció: No Ficció Columna
Ciutat/Any: Barcelona 2018.
Pàgines: 462.
Idioma: Català
ISBN: 9788466423625

 


SINOPSI-.
Mai no hi havia hagut, des de l’època de les catacumbes, un intent massiu, organitzat i impune d’acabar amb comunitats cristianes senceres. Les dades colpidores que Pilar Rahola aporta en aquest llibre, d’una manera sistemàtica i rigorosa, són tràgiques i encenen totes les alarmes d’una sagnia que no sembla tenir aturador. Coptes, assiris, siríacs, ortodoxos de diverses litúrgies, protestants i també catòlics, pateixen avui l’estigma de la creu. Són màrtirs els caldeus assassinats pel Daeix per no voler convertir-se a l’islam, o els coptes morts per les bombes a les catedrals d’Egipte, o els cristians nord-coreans tancats per tota la vida en camps de treball forçat a causa de la seva fe. Això és el martiri i aquests són els màrtirs del segle XXI.
I malgrat el crit desesperat de tantes comunitats violentades, el silenci s’imposa com un vel allà on pateixen el martiri, però també a Occident, on els cristians no formen part del que és políticament correcte.

«Creure en Crist ha esdevingut una creença amb un elevat risc que condueix milers de persones a la presó, l’exili i la mort. Les xifres, les vivències i els fets que relatarà aquest llibre ho demostraran de manera descarnada. Si aquesta denúncia remou consciències, inspira compromisos i ajuda a pal·liar la solitud de milers de cristians, haurà tingut algun sentit. No oblidem que qualsevol víctima pot morir dues vegades: quan és assassinada i quan se li nega la condició de víctima».


Los Salmos-.
Fitxa tècnica:
Títol: Los Salmos
Autor: KRAUS, Hans Joachim
Editorial: Ed. Sígueme – Col·lecció: Biblioteca de Estudios Bíblicos
Ciutat/Any: 2009.
Pàgines: 832.
Idioma: Espanyol
ISBN: 978-84-301-1171-8

 


SINOPSI-.
L’estudi i interpretació dels salms representa per Hans-Joachim Kraus el treball de tota una vida. En primer lloc, fixa el text a partir del masorètic i de les traduccions més antigues. Després de tenir en compte els títols que el mateix Saltiri aplica a cadascun dels salms, analitza curosament la seva forma poètica, respectant el text per sobre de les exigències mètriques; finalment, organitza els salms segons els diversos gèneres literaris.Al llarg del seu comentari, l’autor evita tota al·legorització que deslligui els salms de la història d’Israel. En aquesta línia, s’esforça per trobar dins de la història de les tradicions de l’Antic Testament el procés de transmissió del Saltiri. Kraus llegeix sempre els salms des de la perspectiva de la fe, i descobreix en ells -amb la mirada atenta al Nou Testament- un llenguatge sobre Déu, una teologia.


Las diversas iglesias y comunidades cristianas-.
Fitxa tècnica:
Títol: Las diversas iglesias y comunidades cristianas: Génesis y desarrollo histórico
Autor: GOÑI BEASOAIN DE PAULORENA, José Antonio
Editorial: Ed. Centre de Pastoral Litúrgica – Col·lecció: Emaús
Ciutat/Any: Barcelona 2015.
Pàgines: 136.
Idioma: Espanyol
ISBN: 8498057922

 


SINOPSI-.
La unitat de les esglésies és un dels grans reptes que tenim pendents els que creiem en Jesucrist, perquè la nostra fe sigui creïble davant del món. Els cristians, en efecte, portem a sobre un ampli historial d’enfrontaments i divisions, que configuren avui un panorama veritablement dolorós. Si no volem viure d’esquena a aquesta situació, cal, com a requisit imprescindible, conèixer la realitat.

Aquest llibre ens ajuda a això, oferint-nos una panoràmica de les diferents esglésies i comunitats cristianes, juntament amb els motius -de vegades seriosament profunds, d’altres lamentablement superficials- que han provocat aquestes divisions. Sens dubte, un llibre necessari per a tot creient interessat en el camí de l’església. José Antonio Goñi (Pamplona, 1976) és un jove sacerdot navarrès, amb amplis coneixements de teologia, litúrgia i història, membre del CPL i cap de redacció de Phase, que, amb una exposició clara i ordenada, ens presenta aquesta complexa realitat que tant s’allunya del que Jesús va demanar en el seu darrer sopar: “Que tots siguin u!”


Carta a los Romanos-.
Fitxa tècnica:
Títol: Carta a los Romanos
Autor: ALEGRE SANTAMARÍA, Xavier
Editorial: Ed. Verbo Divino
Ciutat/Any: Estella (Nafarroa) 2012.
Pàgines: 369.
Idioma: Espanyol
ISBN: 978-84-9945-236-4


SINOPSI-.
Xavier Alegre és un teòleg jesuïta espanyol. És doctor en Bíblia. Va estudiar a la Universitat de Münster, Alemanya. És especialista en el Nou Testament, i molt dedicat a la Carta als Romans. És un referent valuós en Cristologia i Eclesiologia. Actualment és professor ordinari de la Universitat de Catalunya i viu a Esplugues de Llobregat, Barcelona.

Una de les obres més recents de Xavier Alegre és Carta als Romans a manera d’introducció completa, capítol per capítol, que ajudarà el lector a comprendre un dels escrits més difícils del cristianisme primitiu. Alegre part de l’anàlisi exegètica sota el mètode històric-crític per comunicar què és el que pretenia comunicar Pau a la comunitat de Roma (necessitats i temors) i així incorporar el seu evangeli. La Carta als Romans ha marcat la història del cristianisme, des de l’Església primitiva fins als nostres dies, perquè la seva interpretació del misteri de Crist ha donat fonament a posicions oposades.

Pau comparteix la por de la comunitat de Roma de no ser rebut a Jerusalem per la seva postura davant la llei, i els comunica la seva intenció de visitar (compartir la fe) de pas cap a Espanya (Rm 15, 22-29).

La Carta va ser escrita probablement a l’hivern de l’any 56/57, a Corint. Aquí aconsegueix tenir un moment de pau i tranquil·litat (2Cor1, 12-2,13).

Segons Xavier Alegre la quinta essència de l’evangeli de Pau a Romans és: La Salvació universal de Déu a través dels mèrits de Crist a la Creu i la seva Resurrecció, i d’aquesta manera ser justificats per la fe (Rm 1, 16-17). Pau ordena la Carta i introdueix els seus temes teològics que la justifiquen:

  • a. Salutació, acció de gràcies i notícies personals (1,1-15): incorpora un credo primitiu per legitimar la seva apostolat i el contingut del seu evangeli.
  • b. Part Doctrinal (1,16-11,32):i. A través de l’Evangeli de Jesucrist, Déu ha revelat la seva justícia i la seva salvació, però Pau fa servir l’antítesi de la còlera divina perquè ningú s’auto justifiqui davant Déu: Tots han pecat (jueus i pagans). Cf 1,16-4,25.
   ii. La salvació brolla de la justificació donada per Crist, la qual ens proporciona l’experiència de ja no ser dominats per la mort, sinó moguts per l’Esperit, però hem d’incorporar-nos a la mort i resurrecció de Crist. D’aquesta manera adquirir la llibertat cristiana (5,1-8,39).
   iii. La justícia de Déu i el problema d’Israel: Déu demana a Israel convertir a la gràcia brindada per Crist (9-11).
  • c. Part Parenètica (12,1-15,13): el significat i vigència de l’amor cristià s’ha de mostrar a la comunitat cristiana (autèntic culte i amor cristià), en la vida civil (davant l’autoritat legítima) i superar les diverses mentalitats.
  • d. Conclusions, realitzacions i projectes (15,14-32): busca guanyar-se la benevolència de la comunitat, per això les lloances, els comparteix els seus projectes d’anar a Espanya i els demana oracions.
  • e. Epíleg: (16,1-27): salutacions a cristians coneguts a Roma, advertiment contra els falsos mestres i la doxologia final.

 

L’autor deixa clar la interpretació correcta en temàtiques centrals de Pau, que fins avui generen polèmica: justificació per la fe i no per obres, la universalitat del pecat, la humanitat de Crist, la reflexió cristiana plural, el respecte a les autoritats i la correcta pràctica cristiana. I saber que la Carta als Romans és clau per conèixer el cristianisme.

Calendari: Activitats

Calendari EPBC

Subscripcions


 

Publicacions*:

 


Cultes a youtube

Cultes a YouTube EPBC