Període litúrgic

ÉS TEMPS DE QUARESMA …

Després de la setmana de carnestoltes, el calendari litúrgic ens ha dut a la quaresma, un temps que, com el seu nom indica, transcorre durant quaranta dies i que ens portarà fins la celebració de la Pasqua.

No puc evitar, quan arriben aquestes dates, recordar la celebració que fèiem a l’escola quan era petita, no puc evitar recordar-me d’aquella dona vella i lletja, amb un mocador al cap i un bacallà a la mà que, penjada del passadís de les classes, esperava que, dia a dia, anéssim retallant una de les seves quaranta potes.

Però, més enllà dels records d’una celebració escolar, més enllà d’una religiositat que ens demana penitència i dejú durant aquests dies, més enllà de no haver de menjar carn, … més enllà em pregunto, qui era aquella dona? què és la quaresma?

Durant quaranta dies farem amb Jesús el camí que puja cap a Jerusalem, un camí que ens durà al dolor i a la mort, un camí que acabarà a una creu sobre el puig del Gòlgota. Aquest camí que puja a Jerusalem ha de ser, més enllà de qualsevol signe extern, el camí de la reflexió, de la conversió.

No sabem pas com el deixebles van fer aquest camí amb Jesús, suposo que hi hauria temps de tot, de riure, de plorar, de cansar-se, temps de menjar i també de passar gana; però, com massa sovint succeeix, fins que no has arribat a la fi d’un temps, a la conclusió d’una etapa, no t’adones de tot el que has viscut. Aleshores tornes la vista enrere i penses en cada una de les coses viscudes, de les bones i de les dolentes, i et penedeixes de no haver sabut gaudir de tots els detalls, de tots els instants que el camí t’estava oferint.

Per això, nosaltres, que any rere any pugem amb Jesús a Jerusalem, nosaltres que ja sabem quin és el final d’aquesta història, hem de fer el camí pas a pas, gaudint de cada instant, reflexionant en cada paraula, meditant en tot allò que el Mestre vol dir-nos abans de la seva mort.

Al final, la quaresma no és pas una dona vella, és més aviat un camí, un camí que vol canviar les nostres vides, que vol transformar els nostres cors i les nostres ments, un camí que ens prepara per morir de nou amb Jesús, amb l’esperança oberta de saber que després de cada Pasqua hi ha un diumenge de Resurrecció.

Vols pujar a Jerusalem? Vols fer aquest camí amb Jesús? Aquesta es una opció de llibertat, però si vols fer-ho estigues disposat a que les paraules del Mestre, a que la seva vida i el seu exemple transformi els teus esquemes.

Si vols pujar a Jerusalem et convidem a fer-ho amb nosaltres.